Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9Turkish Airlines ще поръчат 40 от широкофюзелажните лайнери Boeing 787-9. Това съобщава самолетостроителят Boeing.

Поръчката ще бъде финализирана на по-късен етап и нейната каталожна стойност е около $11 млрд. За сега не се съобщава дали машините за турската авиокомпания ще се задвижват от General Electric GEnx-1B или Rolls-Royce Trent 1000.

Председателят на борда на директорите на Turkish Airlines Мехмет Илкер Айсъ е завил, че компанията му избира модела 787, защото отговаря най-точно на изискванията му за широкофюзелажен самолет, който да се експлоатира основно от третото истанбулско летище. Машината също така се очаква да увеличи капацитета на Turkish и да повиши комфорта на пасажерите.

Turkish в продължение на няколко години проучваше различни опции за увеличаване на своя широкофюзелажен флот, като накрая се разглеждаха само два модела – A350 и Boeing 787.

В момента Turkish Airlines оперира с 293 самолета, от които 125 са производство на Boeing. От американския самолетостроител в момента се чака доставката на 75 броя 737 Max и два карго 777-200LR.

Турското правителство и Boeing подписаха и рамков документ, който предполага засилването на кооперацията по отношение на развитие на аерокосмическите технологии.

През тази година Boeing е събрала 82 твърди поръчки за модела 787, но се очаква количеството да достигне 100 до края на годината.

Коментари

blog comments powered by Disqus