Lufthansa и easyJet водят преговори за част от активите на Air BerlinИзпадналата в несъстоятелност германска авиокомпания Air Berlin води преговори с Lufthansa и easyJet, като се надява да успее да продаде част от активите си до средата на следващия месец с надеждата да не прекратява операции и да спаси възможно най-много работни места. Това съобщава Reuters.

Air Berlin, която има около 8000 служителя, подаде заявление за обявяване в несъстоятелност в средата на август, след като Etihad обяви, че няма повече да подпомага финансово закъсалата авиокомпания.

Федералното правителство на Германия даде заем от €150 млн. на Air Berlin, с което целеше да поддържа операциите ѝ до средата на октомври, което да ѝ позволи да намери купувач за най-атрактивните ѝ активи.

Според Reuters германската авиокомпания Lufthansa се интересува от покупката на нискотарифната авиокомпания Niki и регионалната LGW (и двете са собственост на Air Berlin), както и взимането на около 13 броя от самолетите A320. От своя страна easyJet преговаря за 27 до 30 от наличните A320.

Били са разгледани оферти от IAG, Condor и други потенциални инвеститори, но те са били отхвърлени като незаводолителни.

Lufthansa смята, че ще може да привлече около 3000 нови служители, в резултат на увеличаване на работата след закриването на Air Berlin. Нискотарифната авиокомпания Eurowings, която е собственост на Lufthansa, обяви вече 1000 свободни работни места, от които 300 за пилоти, 500 за кабинен състав и около 200 други позиции.

easyJet от своя страна също смята да наеме съответен брой служители, след като се сдобие със самолетите на Air Berlin и слотовете на компанията на берлинското летище Тегел.

От Air Berlin се надяват, че ще могат да спасят директно и индиректно около 80% от служителите си, които веднага ще получат нови назначения.

Въпреки, че Air Berlin се опитва да изпълнява нормално полетите си, от авиокомпаниоята обявиха, че от 15 октомври спират всички далечни полети, след като лизингодателите са започнали да прибират своите A330. Освен това от 29 септември започва спирането на полетите между Мюнхен и Хамбург и Кьолн.

Коментари

blog comments powered by Disqus