Американските авиокомпании пенсионират последните пътнически Boeing 747Последните авиокомпании от САЩ, които експлоатират пътнически самолети Boeing 747 планират да ги пенсионират до края на годината, което ще сложи край на повече от 47 години непрестанна търговска експлоатация в родината на пътническия гигант.

Днес само две авиокомпании от САЩ експлоатират Boeing 747 в пътническата му версия - United Airlines и Delta Air Lines.

United вече обяви, че последният полет на техен Boeing 747 ще се състои на 7 ноември 2017 г. по маршрут от Сан Франциско до Хонолулу. През 1970 г. по същия маршрут е изпълнен първия търговски полет с модела 747 за Continental Airlines, които бяха погълнати от United през 2010 г.

Полетът ще е специално за отбрани клиенти, служители и гости на виокомпанията, като чрез ретро униформи на кабинния състав и специално меню вдъхновено от 70-те години на миналия век.

Няма да се продават билети за горната палуба на самолета, за да може всеки от пасажерите да изпита по време на полета, макар и за кратко удоволствието от полет на „втория етаж” на машината.

United Airlines оперират Boeing 747 от 1989 г. Първоначално се смяташе, че типът ще се експлоатира до 2020 г., но в последствие компанията взе решение за неговото пенсиониране с цел намаляване на разходите по поддръжката на остарелите самолети.

Delta Air Lines също ще пенсионира своите последни пътнически Boeing 747 в рамките на тази година, но за сега не е обявила датата на последния полет на типа.

Интересно е, че за Delta това ще е второто сбогуване с легендарния "Джъмбо джет". Авиокомпанията става една от първите клиентки на Boeing 747, като получава първия си самолет през октомври 1970 г. Авиокомпанията обаче стига до извода, че машината е твърде голяма за тях и до 1977 г. всички пет Boeing 747-100 са продадени.

През 2009 г. авиокомпанията се обединява с Northwest Airlines, от където идват и 16 броя Boeing 747-400.

Boeing продължава да предлага новата пътническа версия 747-8I, но за сега няма интерес към нея от авиокомпании от САЩ, които предпочитат двудвигателни широкофюзелажни самолети, като A350 и Boeing 777.

Коментари

blog comments powered by Disqus