Lufthansa Group купува значителна част от Air BerlinLufthansa Group е подписала споразумение с Air Berlin за придобиване на значителна част от активите ѝ. Това съобщава Flightglobal.

Според представители на обявената в несъстоятелност авиокомпания, Lufthansa Group ще купи нискотарифния оператор Niki и регионалната авиокомпания LGW, които са част от Air Berlin. Освен това е било заявено, че ще бъдет купени и 20 от самолетите на компанията.

Ориентировъчната стойност на сделката е €210 млн., но нейните точни измерения ще станат ясни по-късно.

Работата на всички служители в Niki и LGW е гарантирана, като вероятно в Lufthansa ще се отвори допълнителна работа и за част от служителите на Air Berlin.

Изпълнителния директор на Lufthansa Group Карстен Шоор е заявил, че компанията му ще вземе на работа веднага около 3000 служители на Air Berlin и нейните подчинени структури. Според него придобиването на части от Air Berlin е важна стъпка в развиването на нискотарифната авиокомпания Eurowings, която е част от групата.

След споразумението е много вероятно Air Berlin да изплати целия заем от €150 млн., който германското федерално правителство ѝ отпусна през август за да гарантира продължаването на операциите ѝ, до намиране на купувач, за основната част от активите ѝ.

От Air Berlin заявяват, че продължават разговорите с easyJet, както и с други заинтересувани страни, които искат да купят части от компанията.

Air Berlin ще спре всички свои полети от 28 октомври, но полетите в Niki и LGW ще продължат.

Коментари

blog comments powered by Disqus