Разследването на инцидента с A380 се сблъсква с логистични трудностиРазследването на тежкия отказ на двигател на Airbus A380 на Air France се сблъсква със сериозни логистични трудности, които вероятно ще го забавят с няколко седмици. Това съобщава Flightglobal.

Френската разследваща агенция BEA е решила отказалия двигател да бъде превозен до обект на General Electric в Кардиф, Великобритания, Там той ще бъде подложен на сериозна инспекция.

Двигателя GP7200 в изправен вид има дължина от почти 5 m, диаметър от малко над 3 m и маса от близо седем тона. От BAE обясняват, че преместването му ще изисква определени логистични усилия, които ще се реализират в рамките на няколко седмици. Поради това, за сега двигателят ще се складира на летището Гуус бей.

Авариралият A380 също трябва да се премести до ремонтен център в Европа, където той да бъде прегледан и отново вкаран в експлоатация. Поради повредите по едното му полукрило и пилона на авариралия двигател, няма да има възможност на място да му бъде монтиран здрав мотор. Поради това машината ще прелети на три двигателя.

Паралелно с това върви издирването на елементи от двигателя, които са паднали в ледниците на Гренландия. Вече бяха открити няколко части, но те не са всички липсващи.

На 30 септември 2017 г. двигател номер 4 на A380 изпълняващ полет AF66 на Air France отказа в полет, при което загуби степеннта си за ниско налягане и части от кожуха си. Инцидентът стана над Гренландия, а машината се приземи аварийно на канадското летище Гуус бей, без да има пострадали на борда.

Коментари

blog comments powered by Disqus