Спешен преглед двигателите GP7200 на A380Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е разпоредила спешна инспекция на всички двигатели GP7200. Трябва да бъде извършен визуален преглед на главината на степента за ниско налягане (вентилатора).

В съобщението на FAA се казва, че двигателят GP7200, който се разпадна в полет, е бил на сравнително много цикли (3527) след производството си, което е възможно да е свързано с тежкия отказ.

В директивата на FAA се препоръчва при открити съмнение, да бъдат подменени елементи от двигателя. Инспекцията е еднократен акт, която цели избягване на повторение на инцидента.

Въпреки тази директива, все още няма яснота какво е причинило сериозния отказ, който доведе до отделяне на степен на ниското налягане, сериозни повреди по кожуха на двигателя и пилона му, както и по-малки повреди по полукрилото.

За всички двигатели, които са достигнали 3500 цикъла, инспекцията трябва да стане факт до две седмици. За тези между 2000 и 3500 цикъла, прегледът трябва да стане в рамките на пет седмици, а за тези под 2000 цикъла – в рамките на осем седмици.

В съобщението на FAA се казва, че това е предохранителна мярка, която цели повишаване на безопасността на полетите, до изясняване на причините за инцидента.

Приблизително 60% от произведените до момента A380 се задвижват от GP7200.

Освен Air France, с тези двигатели са и самолетите на Etihad Airways, Qatar Airways, Korean Air и най-големият оператор на A380 – Emirates.

Коментари

blog comments powered by Disqus