easyJet се споразумя за част от Air BerlinБританската нискотарифна авиокомпания easyJet се споразумя за взимане на част от активите на Air Berlin и в същото време ще предложи работа на част от служителите на компанията. Това съобщава Reuters.

easyJet ще встъпи в лизинга на 25 самолета A320, които до сега се оперираха от Air Berlin и ще купи всички слотове на компанията на берлинското летище Тегел. Сделката се оценя на около €40 млн., но без в сумата да влизат различни такси около встъпването в лизинга.

Освен това easyJet ще предложи работа на около 1000 пилота, кабинен състав и други служители на Air Berlin.

От Air Berlin заявиха, че след споразумението с easyJet са приключени всички разговори, които се водеха със заинтересувани страни за покупка на части от обявената в несъстоятелност компания. От британската компания са отказали коментари с изключение на това, че пълното разгръщане на операциите ѝ от Тегел се очаква през лятото на 2018 г.

easyJet до момента оперираше само от берлинското летище Шьонефелд. След покупката на слотовете в Тегел, компанията ще разполага с най-голям капацитет от и до германската столица, което ще позволи развиването на мрежата ѝ в Германия и Европа.

Междувременно, на 27 октомври 2017 г. Air Berlin извърши последния си търговски полет в историята си. Полет AB6210 излетя от Мюнхен в 21,35 часа местно време и се приземи в Тегел в 22,36 часа. Полетът бе извършен с A320 с регистрация D-ABNW.

Прекратяването на полетите на Air Berlin се очаква да се отрази зле на германския пазар на пътнически превози през зимния период. Очаква се цените да са значително по-високи от стандартните.

Коментари

blog comments powered by Disqus