Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeriesКанадският самолетостроител Bombardier обяви, че е постигнал споразумение за продажба на голямо количество CSeries на неназован европейски клиент. Това съобщи компанията, цитирана от Flightglobal.

С неназованата европейска авиокомпания е било подписано писмо за разбирателство за покупката на 31 броя CSeries и за запазване на опции за други 30 машини от същия тип. Каталожната стойност на сделката ще бъде $4,8 млрд. Финализиране на договора се очаква до края на годината.

Bombardier очаква да достави 20 – 22 броя Cseries на клиентите си през 2017 г., като това е под желаното количество, поради забавянията на доставките на редукторните реактивни двигатели Pratt & Whitney PW1500G. До момента са доставени 12 самолета, като в последното тримесечие на годината доставките трябва да са за осем до 10 машини.

По първоначални планове, през 2017 г. Bombardier трябваше да достави 30 броя CSeries.

Преди две седмици стана ясно, че Bombardier ще продаде 50,01% от програмата Cseries на европейския самолетостроител Airbus. Сделката ще бъде приключена след средата на 2018 г. След това канадската компания ще държи 31% от проекта, а правителството на канадската провинция Квебек – 19%.

Производство на пътнически самолети на Bombardier трупа загуби от доста години. Загубите в третото тримесечие на 2017 г. са за $95 млн. Производството на бизнесджетове, обаче остава печелившо.

Коментари

blog comments powered by Disqus