Русия и Украйна вероятно ще се разберат за експлоатацията на Ан-124Русия и Украйна най-вероятно ще се разберат за бъдещата летателна експлоатация на самолетите Ан-124-100 „Руслан”. Това съобщава руският бизнес вестник КоммерсантЪ.

Проблемът се състои в това, че украинската държавна компания ГП „Антонов”, която държи типовия сертификат на самоелта, трябва да подпомага експлоатацията на самолетите Ан-124 в руската авиокомпания „Волга-Днепр”. Поради обтегнатите отношения между Украйна и Русия, заради анексирането на Крим, това в момента е невъзможно и сътрудничеството между двете страни в областта на авиацията е фактически прекратено.

Според КоммерсантЪ в момента ГП „Антонов” и „Волга-Днепр” водят преговори за изглаждане на всички различия и намиране на работеща схема за продължаване на поддръжката на Ан-124. Според вестника и двете страни имат доброто намерение да постигнат съгласие.

За „Волга-Днепр”, която е най-големият цивилен оператор на Ан-124 в света, възможността за техническа поддръжка и удължаване на ресурса на 12-те ѝ самолета е от жизнена важност. В същото време ГП „Антонов” разчита много на поддръжката на Ан-124 за докарване на приходи.

Според източниците на КоммерсантЪ идеята на авиокомпанията и самолетостроителя е поддръжката на Ан-124, както и удължаването на ресурса му, да се извършва в предприятието “Авиастар-СП” в Уляновск от работни бригади на ГП „Антонов”.

В замяна Русия е готова на сериозни отстъпки при осигуряването на поддръжката на транспортните самолети Ил-76 експлоатирани от украински авиокомпании. Типовият сертификат на самолета се държи от руското конструкторско бюро „Илюшин”.

КоммерсантЪ отбелязва, че въпреки доброто желание на двете страни да се разберат е възможно в украинския парламент да възникнат непреодолими пречки.

Коментари

blog comments powered by Disqus