Boom ще избере двигатели за своя свръхзвуков авиолайнер догодинаКомпанията Boom, която планира да създаде свръхзвуков авиолайнер, планира да избере двигатели за своя самолет през следващата 2018 г. Това съобщава Flightglobal.

По време на провеждащото се в момента авиоизложение в Дубай основателя на компанията и неин изпълнителен директор Блейк Шол е заяви, че пред Boom има няколко различни опции за двигател, който да задвижва проекта им. Опциите включват както преработка на съществуващ в момента двигател, така и създаването на изцяло нов мотор.

Съществуващите реактивни форсажни двигатели, които задвижват модерните свръхзвукови бойни самолети са опция, но не са предпочитана такава, поради ограниченията при използване на технологии с военно предназначение.

Компанията в момента планира да използва три безфорсажни реактивни двигатели със средна степен на двуконтурност, които да задвижват авиолайнера до максималанта му проектна скорост от M 2,2.

Очаква се към началото на 2018 г. компанията да пусне запитване за даване на оферти за място за изграждане на завода им. Той трябва да има максимален капацитет от 100 самолета годишно, тъй като според Шоу в следващите 10 години ще има пазар за 1000 – 2000 подобни самолета.

Очаква се мястото на завода да бъде избрано до края на 2018 г., а изграждането му да отнеме до две години.

Авиолайнерът на Boom ще трябва да има далечина на полет от около 8300 km и да може да превозва 55 пасажери в салон изцяло в бизнес класа. Според компанията при полет Лондон – Ню Йорк цената на билета би била около $5000, което е еквивалентно на днешната бизнес класа на дозвкувите лайнери, но пътуването ще отнема 3 – 4 часа, а не 7 – 8, както в момента.

Boom заявява, че в момента има интерес за 76 самолета от няколко големи авиокомпании (за 51 от тях има авансови вноски) и се водят преговори с още 20 потенциални клиента.

Планира се догодина да полети технологичен демонстратор, който ще е с 1/3 от размера на авиолайнера. При него трябва да се отработи аеродинамичната схема на самолета и да се провери поведението на композитните материали по продължителни свръхзвукови полети

Коментари

blog comments powered by Disqus