EgyptAir иска да вземе CSeriesEgyptAir смята до края на годината да финализира поръчка за 12 броя Bombardier CS300 и с това да стане стартов оператор на типа за Северна Африка и Близкия изток. Това разкри канадският самолетостроител по време на авиоизложението, което е провежда в момента в Дубай.

От Bombardier заявиха, че египетската авиокомпания EgyptAir, която е член на Star Alliance, е подписала предварително споразумение за 12 броя от модела CS300 и си е запазила правата за покупка на още 12 подобни самолета. Каталожната стойност на сделката, ако тя се реализира в пълен обем е $2,2 млрд.

От EgyptAir са отказали да дадат точен срок за вкарване на самолетите в търговска експлоатация, но са заявили, че това ще се случи преди другите компании от Близкия изток (Al-Qahtani Aviation и Gulf Air) да получат самолетите си.

Откакто през октомври Bombardier заяви, че продава 50,01% от проекта CSeries на Airbus са събрани вече 85 нови заявки за типа, включително и тези на египетската авиокомпания. Сделката с Airbus се очаква да се финализира преди края на 2018 г.

От EgyptAir твърдят, че приветстват сделката на Bombardier с Airbus, но това не било повлияло на финалното им решение.

EgyptAir в момента реализира стратегия за сериозен растеж. 130-местният CS300 ще може да се оперира и по вътрешните линии и по международни линии в Близкия изток и Европа.

Коментари

blog comments powered by Disqus