Предстоят летателните изпитания на най-големия реактивен двигателПървият полет на най-големия реактивен двигател в историята GE9X ще бъде изпълнен в рамките на следващите няколко седмици. Двигателят е монтиран на изпитателен Boeing 747-400, който се оперира от двигателостроителя GE Aviation.

Огромният двигател, чийто диаметър на първата степен на ниско налягане е 3,39 m, е поставен доста напред и леко нагоре на крилото на изпитателния 747. Това е направено с цел осигуряване на достатъчен клиренс на земята, като самият мотор има диаметър от 4,4 m. и долният му край е едва на 0,46 m. от повърхността на пистата.

GE9X ще има тяга на излитане от 470 kN, а диаметърът му е с около 55% по-голям от стандартните CF6-80C2 използвани на изпитателния Boeing 747-400. За да се постави двигателя GE и Boeing са направили някои изменения по самолета, като усилване на крилото и неговото скъсяване с 1,8 m.

Предстоящите летателни изпитания трябва да потвърдят дали GE9X дава 10% по-малки горивни разходи на фона на GE90-115B, на чиято база е създаден той.

До момента са построени четири броя GE9X. Предходните три са използвани само за наземни стендови изпитания, като първия запуск на този двигател е от април 2016 г.

GE вече започна серификационните изпитания на GE9X, като планира да получи типов сертификат за летателна годност догодина. Първият полет на Boeing 777-9, за който е предназначен двигателя, е планиран за 2019 г. а влизането в търговска експлоатация на лайнера трябва да стане през втората половина на 2020 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus