Ryanair се изправя пред вълна от стачкиНяколко отделни стачки на пилотския и кабинния състав ще затруднят работата на ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair в последния месец на годината. За сега не е известно дали това ще се отрази на превозите от и до България.

На 20 декември 2017 г. 79 пилоти базирани в Ирландия ще стачкуват в рамките на деня. От авиокомпанията заявяват, че това са около 28% от летателния им състав базиран в ирландската столица Дъблин.

От ирландския пилотски профсъюз Impact заявяват, че основната им цел е да си спечелят право на представяне пред ръководството на компанията.

В същото време летателния и кабинния състав на Ryanair базиран в Италия ще стачкува за четири часа на 15 декември. Миналата седмица от авиокомпанията заявиха, че ще „игнорират” действията на служителите си в Италия.

Стачни действия се планират и в Германия и Португалия. Пилотският профсъюз в Германия Cockpit заявява, че се планират стачни действия в случай, че от Ryanair откажат да започнат разговори за по-добро заплащане и по-добри условия на труд. Все пак от профсъюза заявяват, че тези действия няма да целят сриване на полетите около Коледа.

От Ryanair обаче заявяват, че нямат намерение да признават съществуването на профсъюзни членове сред своя пилотски състав, независимо от отсрещните действия.

Cockpit имат намерение да обединят усилията си с профсъюзни организации от Италия и Португалия. От профсъюза типично съобщават за датата на стачките си 24 часа предварително и очакванията са, че стачните действия ще започнат веднага след коледните празници.

Всички пилотски организации заплашват, че ако Ryanair не признае съществуването на профсъюзните организации по места ще има нови протести и стачки.

От нискотарифния превозвач традиционно игнорират профсъюзните организации.

Аналитичната компания Goodbody заявява за BBC, че за сега стачните действия не изглежда да засегнат критично много полети и ефектът им няма да е много сериозен.

В последните месеци Ryanair има тежки проблеми с летателния със състав, което ги принуди да анулират десетки хиляди полети.

Коментари

blog comments powered by Disqus