Niki подава заявление за обявяване в несъстоятелност след провала на сделката с LufthansaНискотарифната авиокомпания Niki обяви, че стартира процедура по обявяване в несъстоятелност, след като днес, 13 декември 2017 г., стана ясно, че Lufthansa се изтегля от преговорите за придобиване, след сигнали от Европейската комисия, че сделката няма да бъде одобрена.

От Niki обявиха, че преговорите с Lufthansa Group са се провалили и няма надежда да се намери нов купувач в близко бъдеще, поради което в берлински съд са били подадени документи за стартиране на процедура по обявяване в несъстоятелност. Авиокомпанията прекратява полетите си още от утре, 14 декември 2017 г.

От Niki по-рано заявиха, че Lufthansa трябва да даде ясен сигнал дали ще купи компанията не по-късно от 21 декември.

Lufthansa се отказа от придобиването на Niki след като получи ясни сигнали от Европейската комисия, че сделката няма да бъде одобрена поради опасения за монополизация на авиационния пазари в Германия. Германската компания ще съсредоточи усилията си към придобиването на регионалния оператор LGW.

Niki и LGW бяха собственост на фалиралата Air Berlin. През октомври Lufthansa взе решение да купи голяма част от активите на компанията, включително и Niki и LGW, които трябваше да се влеят в Eurowings.

Прекратяването на операциите на Niki заплашва да остави десетки хиляди пътници без транспорт около коледните празници. Изчисленията показват, че авиокомпанията е продала около 800 000 билета, които вече са без реална стойност.

Към момента в Niki работеха около 1000 души, а авиокомпанията оперираше с 23 самолета от семейството A320 по редовни и чартърни линии.

Коментари

blog comments powered by Disqus