Lockheed Martin ще си сътрудничи с Aerion за създаването на свръхзвуков бизнесджетАерокосмическият гигант Lockheed Martin обяви сътрудничеството си с Aerion за стартиране на проучване около възможността за създаване на свръхзвуков бизнесджет, който да бъде задвижван от три реактивни двигателя.

Споразумението е пореден епизод в продължаващата вече 14 годишна сага за създаване на свръхзвуковия бизнесджет, който се нарича AS2. Машината трябва да превозва до 12 пасажера.

До сега Aerion си сътрудничеше с Airbus Defence and Space, но това партньорство се оказа безплодно. Сега Lockheed ще направят проучване, което трябва да посочи дали е възможно да се създаде свръхзвуков бизнесджет, който да има нормална икономика на експлоатация и разработка.

В споразумението има и трети партньор – двигателостроителят General Electric, който ще осигури мотори с голяма степен на двуконтурност. Компанията планира да използва готови технологии от CFM56, като ще създаде двигател оптимизиран за ниски свръхзвукови скорости.

Планира се първият полет на прототипа на AS2 да се състои през 2023 г., а влизането в търговска експлоатация да стане две години по-късно.

След обявяването на сътрудничеството межди трите компании бе показана и нова визуализация на AS2, която включва променено крило и нова позиция на двигателите.

Планира се AS2 да има крайсерска скорост от M 1,4, която ще осигурява осезаемо по-бързо прелитане над Тихия и Атлантическия океан. За сега свръхзвуковите полети над САЩ и Европейския съюз са забранени.

Интересно е, че през миналата година NASA сключи договор с Lockheed за създаване на технологичен демонстратор, който да показва възможността от свръхзвукови полети с минималена ударна вълна.

Коментари

blog comments powered by Disqus