Ryanair се съгласява да признае профсъюзите Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair предложи днес, 15 декември 2017 г., да признае профсъюзната дейност сред своите служители. Във своята 32-годишна история компанията системно отказваше да признава пилотските синдикати, но сега Ryanair се изправя пред сериозни стачки в дните около Коледните празници. Това съобщава Reuters.

Изявлението убеди италианските пилотски синдикати да се откажат от четиричасовата предупредителна стачка, която се планираше за днес, но не е ясно какъв ще е ефекта върху планираните протести в Иралндия, Германия и Португалия.

Инвеститорите не приеха добре хода на авиокомпанията и акциите на Ryanair паднаха с близо 9% до ниво от €14,9.

Изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри, който е отговорен за създаването на ултра нискотарифния модел на авиокомпанията, бе заявил по-рано, че по-скоро ще си отреже ръката, отколкото да признае синдикалната дейност в компанията си.

„Признаването на профсъюзите ще бъде значителна промяна за Ryanair, но ние сме преминавали през радикални промени и преди. Надявам се, че тези организации ще бъдат договорени в началото на следващата година”, заявява О’Лиъри в разпространено изказване днес.

Ситуацията с пилотския състав в Ryanair започна да се влошава през септември, когато стана ясно, че заради лошо планирани отпуски, поради промяна на изискванията в Ирландия са отменени хиляди полети.

В последствие на повърхността започнаха да изникват обвинения за токсична работна среда, а изтичането на подготвени летци към конкурентни авиокомпании придоби плашещи размери.

Коментари

blog comments powered by Disqus