Гигантът Stratolaunch започна да рулираГигантският шестдвигателен самолет Stratolaunch е извършил първите си нискоскоростни рулирания по пистата на летището в Мохаве, Калифорния. Това е станало през миналата седмица, но компанията производител Scaled Composites съобщава за събитието сега.

От разпространените кадри се вижда, че огромният самолет се движи със сравнително малка скорост по дългата 3800 m полоса. Пилотът Джо Сует е заявил, че машината се управлява изненадващо лесно и е обяснил, че веднъж застанал на полосата, самолетът не заема чак толкова много място, колкото всички се опасяват. Той обяснява още, че основната задача е била

Stratolaunch да се движи със собствените си двигатели, да се провери работата на носовите стойки на колесниците, как те направляват самолетът на земята и разбира се, да се види как действа спирачната система.

В изпитателната програма на Stratolaunch са предвидени още нискоскоростни рулирания, преди да се преминат към високоскоростните и разбира се, първия полет.

Stratolaunch, известен още като Scaled Composites Model 351, е проектиран от основаната от Бърт Рутан компания Scaled Composites (в момента част от Northrop Grumman). Машината е изградена почти изцяло от композитни материали и се задвижва от шест реактивни двигателя Pratt & Whitney PW4056, всеки с тяга от 252 kN.

Самолетът има размах на крилото от 117 m, дължина от 73 m, височина от 15 m, маса празен от около 227 тона и максимална излетна маса от около 590 тона. По отношение на размах на крилото Stratolaunch ще бъде най-големият самолет в историята.

Основното предназначение на Stratolaunch е извеждане на ракети-носители на голяма височина, от където те стартират към орбита. Използването на този метод за изстрелване ще дава по-гъвкави условия за извеждане на товари на орбита.

Първите тестове ще бъдат извършвани с по една ракета Orbital ATK Pegasus XL, но при старта на търговската експлоатация самолетът ще носи по три такива ракети. Първият такъв тест се планира към 2019 г.

Компанията Stratolaunch е създадена от Пол Алън, един от основателите на гиганта Microsoft и авиационен ентусиаст.

Коментари

blog comments powered by Disqus