Airbus се готви да спре производството на A380Airbus се готви да спре производството на гиганта A380, ако не бъдат спечелени поръчки от дубайската авиокомпания Emirates. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

За програмата A380 наближава момента на истината, след като наскоро станаха 10 години от старта на търговската ѝ експлоатация.

„Ако скоро не последва сделка с Emirates, то Airbus ще стартира процеса по спиране на производството на A380”, заявява източник на Reuters, който е запознат с процесите.

Airbus и Emirates са отказали коментари за Reuters, но подобно развитие е логично, предвид практически липсващите поръчки за гиганта в последните години.

Ако Airbus реши да спре производството на A380, първо самолетостроителя ще изпълни всички твърди заявки, които в момента са налични. Ако се стигне до този сценарии, то вероятно производството на типа ще приключи около 2020 г.

Airbus вложи около €11 млрд. в разработката на четиридвигателния гигант, който превозва около 500 пасажера и който измести Boeing 747 от позицията на най-голям пътнически самолет в историята.

Търсенето на модела в последните години е повече от слабо. Нетните поръчки за последните три години са нулеви.

Emirates остава най-големият оператор на типа, като в момента има твърди поръчки за 142 самолета, като в началото на ноември дубайската авиокомпания получи своят стотен самолет. Операторът е повече от доволен самолета.

Точно преди авиоизложението в Дубай през тази година се появи информация, че Airbus и Emirates преговарят за още 36 самолета, като сделката щеше да е на стойност около $16 млрд. До сделка не се стигна, след неразбирателство между двете страни. Според Reuters разговорите са били възобновени, но няма индикации за скорошна сделка.

Airbus се надява, че евентуална поръчка от страна на Emirates ще стабилизира програмата и ще даде възможност за продажба на още машини на други оператори в следващите години.

Към края на ноември Airbus има 317 поръчки за A380, като от тях са доставени 221 машини, което оставя още 96 да бъдат произведени. Според Reuters, обаче 47 от тези поръчки е малко вероятно да бъдат реализирани, поради различни причини.

Airbus се нуждае от поне 30 поръчки, за да оправдае производството на типа в следващите 10 години. Европейският самолетостроител в ще сглобява 12 самолета годишно през 2018 г., осем през 2019 г. и по едва шест на година през 2020 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus