IAG купува Niki за €20 млн.Холдингър International Airlines Group (IAG) обяви, че ще купи австрийската нискотарифна авиокомпания Niki за €20 млн. и ще предостави други €16,5 млн. за да подобри ликвидността ни. Това съобщава Reuters.

Продажбата, за която се преговаря в последните седмици, е последната глава от закриването на фалиралата Air Berlin, която бе собственик на Niki.

IAG e собственик на Aer Lingus, British Airways, Iberia, Vueling и няколко други авиокомпании.

IAG обявиха, че Niki ще стане част от нискотарифната авиокомпания Vueling. На работа ще останат около 740 от около 1000-та служители на Niki. В покупката влизат и 15 броя A320 и слотове на летищата във Виена Дюселдорф, Мюнхен, Палма и Цюрих.

От IAG са заявили, че Niki е била сред най-стабилните части на Air Berlin и очакват лесното ѝ интегриране във Vueling.

Niki подаде молба за обявяване в несъстоятелност на 13 декември, след като разговорите за покупката ѝ от Lufthansa пропаднаха, поради сигнали от Европейската комисия, че няма да даде разрешение за сделката от опасения за монополизация на въздушните превози в Германия. Авиокомпанията спря полети на следващия ден.

Мениджмънта на Niki усилено търсеше друг купувач, след пропадане на разговорите с Lufthansa. Очаква се сделката да се финализира до края на февруари.

Niki бе основана от бювшия световен шампион от Формула 1 Ники Лауда през 2003 г. и бе купена изцяло от Air Berlin през 2011 г. Лауда се опита да си върне контрола на компанията след фалита на Air Berlin, но това се оказа неуспешно.

Air Berlin продаде сериозна част от бизнеса си на Lufthansa и сключи сделка за част от слотовете си с easyJet.

Коментари

blog comments powered by Disqus