Ники Лауда взима Niki за малко над €30 млн.Бившият световен шампион от Формула 1 Ники Лауда е спечелил наддаването на авиокомпанията Niki срещу сумата от €30,3 млн. Това съобщава германският вестник Bild am Sonntag, цитиран от Reuters.

Офертата на Лауда е била с около €4 млн. по-висока от офертата на холдинга IAG, който същи имаше сериозен интерес към авиокомпанията и дори бе постигнал споразумение за покупката ѝ, преди да бъде отсъдено, че ликвидацията на Niki трябва да стане в Австрия, а не в Германия. Първоначалната оферта на IAG бе за €20 млн.

Ники Лауда е гарантирал също и финансова инжекция от €16,5 млн., която да даде ликвидни средства на авиокомпанията. Според Bild am Sonntag, Лауда вече е внесъл около €12 млн. за придобиването на Niki. Самият той отказва официални коментари по въпроса.

Bild am Sonntag съобщава още, че около половината от платеното за Niki ще отиде за погасяването на заема, който Air Berlin, компанията собственик на Niki, получи от германското правителство за да продължи с операциите си, след обявяването си в несъстоятелност.

Авиокомпанията Niki бе основана от Лауда през 2003 г., но през 2011 г. основната част от нея бе изкупена от Air Berlin. След фалита на авиокомпанията Lufthansa имаше интерес да придобие Niki, но се отказа, след като Европейската комисия даде да се разбере, че няма да подкрепи сделката от антимонополни съображения. След това IAG, собственик на Aer Lingus, British Airways, Iberia, Vueling и няколко други авиокомпании, стигна до споразумение и искаше да интегрира компанията в своята нискотарифна Vueling.

Коментари

blog comments powered by Disqus