Сключиха договор за доставка на първите ПД-14Руският държавен двигателостроителен концерн ОДК е сключил на 26 януари 2018 г., договор с Корпорация „Иркут” договор за доставка на реактивни двигатели ПД-14, които от своя страна ще се използват за летателни изпитания на МС-21.

Първите доставки трябва да се реализират към края на годината. До тогава се очаква ПД-14 да получат типова сертификация за летателна годност от руската авиационна администрация Росавиация.

Първият полет на МС-21 задвижван от два ПД-14 се планира за 2019 г. Сертификацията на този вариант трябва да стане факт две години по-късно.

Управляващият директор на ОДК Сергей Попов е отбелязал, че договорът е първата конкретна стъпка към задвижването на руския тяснофюзелажен пътнически самолет МС-21 с реактивни двигатели руско производство.

Разработката на ПД-14 започва през 2008 г. Летателните изпитания на мотора започнаха в края на 2015 г. на борда на летяща лаборатория Ил-76ЛЛ. За сега те протичат нормално и се очаква сертификацията на двигателя да бъде изпълнена в срок.

ПД-14 е реактивен двигател с голяма степен на двуконтурност. Базовата му версия ще дава тяга от 14 000 kgf.

МС-21 започна да лети през май 2017 г. В момента машината се тества с двигатели Pratt & Whitney PW1400G, като и за самолети задвижвани от него, са основните поръчки в момента, но надеждите са, че руския двигател ПД-14 ще се наложи поне на домашния си пазар.

Коментари

blog comments powered by Disqus