Boeing предлага на Embraer джойнтвенчър за производство на пътнически самолетиBoeing е предложила на Embraer създаването на джойнтвенчър компания, която ще произвежда пътнически самолети, като по такъв начин се опитва да заобиколи опасенията на бразилското правителство. Това съобщава Reuters.

Джойнтвенчър компанията няма да включва отдела на Embraer, който се занимава с отбранителни проекти и ще се занимава с производството и маркетинга на сегашното поколение регионални джетове на Embraer. Това са съобщили източници на Reuters, които са запознати с процесите на преговори.

Embraer от своя страна е признала, че в процеса на преговори е възникнала идеята за създаване на отделно предприятие, но все още няма конкретна оферта за партньорство от страна на Boeing.

Представители на Boeing, цитирани от Reuters, са потвърдили, че се водят различни разговори и се разглеждат различни опции, но не са пожелали да дадат повече детайли.

За сега не е известно каква ще е реакцията на бразилското правителство, което вече заяви, че ще блокира всякаква покупка на Embraer от страна на Boeing, поради опасения за отбранителния бизнес на компанията, който е от стратегическа важност за Бразилия.

Акциите на Embraer се повишиха с 9%, но след това паднаха с 4%. Акциите на Boeing отбелязаха спад.

В края на декември 2017 г. стана ясно, че Boeing иска да придобие Embraer, но след това двете компании заявиха, че всъщност водят преговори за партньорство в производството на пътнически самолети.

Ходът дойде след като Airbus купи контролния пакет акции в програмата CSeries на Bombardier, което бе прието като успешен ход насочен едновременно срещу Boeing и Embraer.

Допълнително напрежение в ситуацията е и решението на САЩ да не налага наказателни мита върху вноса на CSeries, въпреки жалбите от страна на Boeing.

Правителството на Бразилия все още държи около 10% от акциите на Embraer и има право да налага вето върху решенията на борда на компанията. Правителството вече даде ясно да се разбере, че няма да подкрепи прехвърлянето на контрола на компанията в американски ръце, но е благосклонно към евентуално партньорство в гражданския сектор.

Коментари

blog comments powered by Disqus