Сухой прави скъсена версия на Суперджет 100Самолетостоителната компания „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) ще създаде скъсена версия на своя регионален пътнически самолет Суперджет 100. Това е съобщил президентът на компанията Александър Рубцов, цитиран от Flightglobal.

Скъсената версия ще бъде предназначена за 75 пасажери и е била заявена от неназована руска авиокомпания, която през миналата седмица е поръчала 100 самолета от типа. Версията трябва да влезе в търговска експлоатация през 2022 г.

Стойността на програмата щяла да бъде „няколко стотин” милиона долара. Според Рубцов пред скъсения вариант имало няколко предизвикателства, едно от които е, че сегашния двигател PowerJet SaM146 с тяга 80 kN е твърде голям.

Разглеждат се няколко алтернативи, включително Pratt & Whitney PW1200G и руския ПД-7. Решение за двигателя щяло да се вземе тази година.

Освен това в новия вариант ще се използва ново по-малко крило, при което вероятно ще се използват повече композитни материали. Ще се подмени и част от авиониката на база това, което се създава в момента за тяснофюзелажния МС-21.

Рубцов е обяснил още, че за сега няма планове за създаване на удължен Суперджет 100, тъй като това ще изправи самолета в директна конкуренция с Bombardier CSeries, а това не било правилно решение в момента.

ГСС участва в момента на изложението в Сингапур с прототипа на Суперджет 100, който е оборудван със саблевидни краища на крилото. Машината бе тествана за първи път през декември 2017 г.

Суперджет 100 в момента превозва 98 пасажери в една класа или 87 в две класи.

Коментари

blog comments powered by Disqus