Boeing и Embraer правят отделна компания за производство на пътнически самолетиBoeing и Embraer ще създадат отделна компания, която ще се заминава с производството и продажбата на пътническите самолети от фамилията E-Jet, които в момента се строяха от бразилския производител. Това съобщава местният вестник O Globo, цитиран от Reuters.

В новата компания Boeing ще държи 51% от акциите, а останалите ще са собственост на Embraer. Разпределението на процентите е било изрично желание на бразилското правителство, което държи златна акция в компанията и може да блокира всяко решение в нея.

Embraer и Boeing не са пожелали да коментират за Reuters.

През декември 2017 г. стана ясно, че Boeing иска да погълне бразилския самолетостроител Embraer, но бразилското правителство категорично се противопостави на идеята. В рамките на последвалите преговори стана ясно, че правителството няма против създаването на джойнтвенчърова компания, която да поеме производството и маркетинга на регионалните джетове, които Embraer строи в момента.

Не е ясно какво ще се случи с производството на бизнесджетове на Embraer, тъй като някои от предлаганите в момента модели са вариации на регионалните джетове. Със сигурност Embraer ще запази пълен контрол върху отбранителния си отдел. Компанията произвежда и селскостопански самолети.

Embraer е третият по големина производител на пътнически самолети в света, като компанията доминира на пазара от 70 до 130 места.

Ходът на Boeing се разглежда като опит да се парира експанзията на Airbus към регионалния пазар, след като европейският самолетостроител обаяви, че купува 50,01% от програмата CSeries от Bombardier.

 

Коментари

blog comments powered by Disqus