Qatar Airways ще обяви сериозни загубиQatar Airways ще обяви сериозни финансови загуби в края на март. Това е заявил изпълнителният директор на компанията Акбар ал Бакер, цитиран от Flightglobal.

Ал Бакер е заявил, че блокадата, която е наложена на Катар от повечето арабски страни, се отразява много тежко на компанията му. Qatar Airways се налага да лети по по-дълги маршрути за да заобикаля тези страни, а това понякога принуждава компанията да пуска широкофюзелажни самолети по линии, които по-рано са изпълнявани с тяснофюзелажни. От своя страна това вдига разходите на компанията.

Изпълнителният директор на Qatar Airways, обаче е заявил, че въпреки очакваните загуби, компанията му е финансово стабилна и ще бъдат търсени допълнителни методи за финансиране за да се поддържа експанзията, дори при настоящите тежки времена.

Ал Бакер е обяснил, че в подходящото време загубите ще бъдат минимизирани и дори спрени. А блокадата налагана от арабските страни дори има позитивен ефект върху Qatar Airways, тъй като е принудилa авиокомпанията да се оптимизира бързо и категорично.

Ал Бакер е признал, че прекъсване на отношенията с арабските страни е наложило на компанията да прекрати полетите по всички дестинации до тях, но това не се е отразило фатално на Qatar Airways.

В началото на юни 2017 г. Саудитска арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Бахрейн и Малдивите обявиха, че прекратяват всякакви отношения с Катар, затварят границите си за граждани на близкоизточната страна и няма да допускат кораби и самолети на Катар да преминават през територията им. По-късно към блокадата се присъединиха още мюсюлмански страни най-вече от Африка.

Qatar Airways в момента разполага с 213 самолета и лети по дестинации до 80 страни в света.

Коментари

blog comments powered by Disqus