Ryanair купува част от LaudamotionИрландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че е постигнала съгласие с австрийския превозвач Laudamotion за покупка на 75% от него. Сделката ще бъде на стойност €50 млн.

Според Ryanair първоначално ще бъде купена 24,9% от австрийската авиокомпания, а след получаване на разрешение от антимонополния орган на ЕС, ще бъдат купени и останалите 50,1%.

Освен това Ryanair ще направи финансова инжекция в размер на още €50 млн., които да осигурят операциите на стартиращата Laudamotion, ще предостави мениджърска помощ и ще предостави шест самолета на мокър лизинг.

Laudamotion е собственост на бившия шампион във Формула 1 Ники Лауда. Той ще остане председател на борда на директорите на компанията и ще продължи да работи за развитието на успешна австрийска нискотарифна авиокомпания.

Базираната във Виена Laudamotion ще стартира операциите си през това лято, като първоначално ще лети от Австрия, Германия и Швейцария до ваканционни дестинации в Италия, Гърция и Испания, използвайки самолети и слотове, купени от нискотарифната Niki, което от своя страна бе част от фалиралата Air Berlin.

Според Ryanair Laudamotion може да излезе на печалба на третата година от съществуването си и има потенциал да развие сериозна мрежа, използвайки около 30 самолета от семейството A320.

Ходът на Ryanair идва само седмица след като Ники Лауда финализира покупката на Niki, след наддаване срещу IAG.

Коментари

blog comments powered by Disqus