Viking Air обмисля рестарт на производството на CL-415Канадската компания Viking Air обмисля да рестартира производството на летящата амфибия CL-415. Самолетостроителят се сдоби с типовите сертификати на CL-415 и CL-215 през юни 2016 г., след сделка с Bombardier. Това съобщава Flightglobal.

Viking Air все още няма финално решение по темата, но се очаква да го вземе до края на годината. CL-415 ще бъде обновен преди да бъде вкаран в производство отново и индексът му вероятно ще бъде променен на CL-515.

Конструкцията на летящата амфибия ще бъде обновена, за да се отговори на най-новите регулации в гражданската авиация. От Viking Air за сега не дават други детайли по темата.

В същото време Viking Air се готви да започне работа по първия CL-415 EAF. През миналата година компанията обяви, че е изкупила обратно 11 броя употребявани CL-215. Машините ще получат турбовитлови двигатели Pratt & Whitney Canada PW100 на мястото на буталните Pratt & Whitney R-2800-83AM, нова авионика, основен ремонт, усилване на конструкцията и подмяна на хидравличната и горивна система.

Първият CL-415 EAF ще бъде предаден на стартовия оператор в първото тримесечие на 2020 г. От Viking Air твърдят, че характеристиките на самолета ще са еквивалентни на тези на чист CL-415.

Bombardier спря производството на CL-415 през 2015 г. и след това продаде типовите сертификати на цялата линия летящи амфибии на Viking Air. Компанията не за първи път купува готови конструкции от Bombardier. През 2006 г. компанията купи типовите сертификати на всички модели създадени някога от de Havilland Canada, без DHC-8. Година по-късно компанията рестартира производството на DHC-6 Twin Otter, което успешно продължава и до момента.

Коментари

blog comments powered by Disqus