Новото издирване на MH370 върви на приключване без резултатНовото издирване на разбилия се Boeing 777 на Malaysia Airlines върви към приключване, без да бъдат намерени следи от катастрофиралия авиолайнер. Това съобщава Flightglobal.

Директорът на компанията Ocean Infinity Оливър Плъкет е заяви, че липсата на резултати от издирването е разочароващо, но въпреки това компанията му е повече от доволна от използваното оборудване.

Издирването стартира в края на януари 2018 г. и се очакваше да продължи три месеца. В Южното полукълбо вече е есен и идва зима, което значи, че времето в южните части на Индийския океан става все по-неподходящо.

Въпреки това, корабът Seabed Constructor ще остане в зоната за издирване още малко, преди да се оттегли.

Ocean Infinity заявиха, че са претърсили 80 000km² и според Плъкет е добито сериозно количество висококачествени данни, но самолетът не е открит. Директорът на компанията е казал, че ще бъде използвано оставащото време и всички в Ocean Infinity са решени да го продължат до намиране на малайзийския Boeing 777.

Корабът Ocean Constructor използва осем автономни подводни апарата, които извършат самото търсене. Съдовете се движат на дълбочина от около 6000 m и издирват останките на малайзийския Boeing 777 с помощта на няколко сонара, мощни камери и други сензори.

Частната компания сключи договор с правителството на Малайзия през октомври 2017 г. Тя ще получи неназовано възнаграждение само в случай, че открие самолета. Според медийни публикации сумата възлиза на $70 млн.

Преди малко повече от година приключи две годишното издирване, което бе финансирано от правителствата на Австралия, Китай и Малайзия. То не даде никакви резултати, но показа категорично, че самолетът не се е разбил в най-вероятната зона, която бе посочена от разследването.

Полет MH370 трябваше да бъде извършен между Куала Лумпур и Пекин на 8 март 2014 г. Вместо в да се приземи в китайската столица, изчезналия Boeing 777-200ER с 239 човека на борда му, се разбива някъде в южните части на Индийския океан

Коментари

blog comments powered by Disqus