Ryanair отчете рекордна печалба, но има песимистични очаквания Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair отчете рекордна печалба за изминалата финансова година, но заяви, че има очаквания за спад в печалбата, поради покачващи се разходи за гориво и персонал. Това съобщава Reuters.

Ryanair обяви, че печалбата ѝ, след облагане с данъци, за финансовата 2017 г., която приключи на 31 март 2018 г., се е покачила с 10% и е достигнала €1,45 млрд. Превозените пасажери са се покачили с 9%, въпреки проблемите с множеството отменени полети от миналата есен.

Борсите реагираха позитивно на тези данни и акциите на компанията се повишиха с 5%.

Ryanair обяви още, че т.нар. „load factor” (тоест, до колко пълни летят самолетите) за изминалата финансова година е бил 95%, което е най-добрия показател сред всички европейски нискотарифни авиокомпании.

От Ryanair обаче очакват, че през финансовата 2018 г. печалбата след облагане с данъци ще падне до €1,25 – 1,35 млрд. Според компанията това най-вече се дължи на по-високите цени на горивата и повишението на заплатите на персонала. В същото време се очаква да се превозят 139 млн. пасажери

Компанията потвърди, че планира да продължава с растежа си, което трябва да доведе до превозването на 200 млн. пасажера годишно през 2024 г. и увеличаване на флота от самолети с 50%. В момента компанията превозва 120 млн. души годишно и разполага с около 380 броя Boeing 737.

 

Коментари

blog comments powered by Disqus