Airbus показа първият BelugaXL със специална ливреяЕвропейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Окраската, която показва усмихната белуга (актически вид кит) е била избрана с 40% от гласовете на служителите участващи в анкетата и днес, 28 юни 2018 г., бе показана за първи път.

Първият прототип на BelugaXL в момента преминава през наземни изпитания и се планира първият му полет да стане факт през това лято.

Airbus взе решението за създаването на BelugaXL през ноември 2014 г. Машината се базира на A330-200 Freighter, но с дълбоко модифициран фюзелаж, който позволява превоз на голямо габаритни товари. Основното предназначение на самолета ще е транспорт на готови елементи за самолетите на Airbus от местата на производството им, към линиите за крайно сглобяване.

BelugaXL ще замести сега експлоатираните пет броя Beluga, които са създадени на базата на A300-600 и изпълняват същите задачи в рамките на Airbus от средата на 90-те години на миналия век.

Очаква се да бъдат построени пет BelugaXL, които да влязат в търговска експлоатация към 2019 г. и да спомогнат за ускоряване на производството в Airbus.

Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

Коментари

blog comments powered by Disqus