Европа и САЩ в спор за нивата на шум при свръхзвуковите самолетиСАЩ и Европейския съюз са в спор за това какви стандарти за шум да бъдат въведени за бъдещите свръхзвукови самолети, които могат да навлязат в търговска експлоатация през следващото десетилетие. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Според Reuters, в момента САЩ настоявали за въвеждане на по-леки правила за шумово замърсяване, що се отнася до свръхзвуковите граждански самолети, с цел подпомагане на няколкото американски проекта в областта.

„Политиците в Европа са много загрижени за нивата на шум около летищата и нямат причина да пипат сегашните регулации, защото европейската авиационна индустрия не разработва свръхзвукови граждански самолети”, заявява източник на Reuters.

В същото време, в момента в САЩ има три компании - Aerion Supersonic, Boom Supersonic и Spike Aerospace, които работят сериозно по създаването на свръхзвукови граждански машини и е много вероятно поне една от тях да може да предложи сериен самолет през следващото десетилетие.

Спорът между американската цивилна авиационна агенция FAA и европейската EASA в момента се е пренесъл в агенцията на ООН по гражданската авиация ICAO. САЩ настояват за въвеждане на нови шумови норми за свръхзвуковите граждански самолети, докато от EASA смятат, че свръхзвуковите машини трябва да отговарят на същите стандарти, като дозвуковите си събратя.

Ако на ниво ICAO не бъда постигнато съгласие, то FAA ще трябва да въведе отделни стандарти за шум. От FAA са готови за подобно нещо, особено на фона на новите изследвания в областта. От EASA заемат много по-консервативна позиция и не очакват да въведат каквито и да е промени в стандартите пред 2025 г.

„Няма как да вкарате свръхзвуков самолет в същите стандарти за шум, каквито има за дозвуковите машини”, твърди Майк Хиндербергер, вицепрезидент Aerion Supersonic за Reuters.

Източниците на Reuters посочват, че за компаниите, които в момента разработват свръхзвукови граждански самолети, може да се окажат в изключително сложна ситуация, ако няма единни световни правила за тях, което може да забави процесите по проектиране и изпитание.

Aerion Supersonic смята, че към 2025 г. може да вкара в търговска експлоатация своя 12-местен свръхзвуков бизнесджет AS2. Boom Supersonic пък планира 55-местен пътнически самолет за влизане в серийно производство около същата дата.

Коментари

blog comments powered by Disqus