BelugaXL изпълни първи полетНовият транспортен самолет Airbus BelugaXL изпълни успешно своя първи полет. Това стана днес, 19 юли 2018 г.

Машината е излетяла от заводското летище в Тулуза в 14,41 часа местно време. Първият полет, който според компанията е преминал без забележки, е продължил 4 часа и 41 минути.

Самолетът, който има регистрация F-WBXL, е полетял с командир Кристоф Каи, втори пилот Бернардо Суез-Бенито Хернандез и инженер-изпитател Жан Мишел Пи.

Airbus планират да завърши летателната програма на типа в рамките на 600 летателни часа, които ще се изпълнят за около 10 месеца. Машината, задвижвана от два реактивни двигателя Rolls-Royce Trent 700, трябва да влезе в търговска експлоатация през 2019 г.

BelugaXL се базира на модела A330-200, a официалното означение на машината е A330-700L. Самолетът е с дълбоко модифициран фюзелаж, който позволява превоз на голямо габаритни товари. Основното предназначение на BelugaXL ще е транспорт на готови елементи за самолетите на Airbus от местата на производството им, към линиите за крайно сглобяване. Европейският самолетостроител взе решението за създаването му през ноември 2014 г

BelugaXL ще замести сега експлоатираните пет броя Beluga, които са създадени на базата на A300-600 и изпълняват същите задачи в рамките на Airbus от средата на 90-те години на миналия век.

Очаква се да бъдат построени пет BelugaXL, които да влязат в търговска експлоатация между 2019 и 2023 г.

BelugaXL изпълни първи полет

BelugaXL изпълни първи полет

BelugaXL изпълни първи полет

Коментари

blog comments powered by Disqus