Майкъл О'Лиъри заплаши, че ще премества работни места ако стачките в Ryanair продължаватНа фона на опасността от разширяващи се стачки за Ryanair, изпълнителният директор на компанията Майкъл О’Лиъри заяви, че е готов да премества работни места, ако финансовите показатели на нискотарифната авиокомпания се влошат.

През миналия декември най-големия авиопревозвач в Европа се реши на това, да признае синдикалните сдружения сред служителите си, в опит да намали напрежението сред пилотския и кабинен състав.

Това, обаче не решава генералните проблеми в Ryanair и този понеделник пилотския състав на компанията в Германия гласува за стартиране на стачни действия. Миналата седмица скачка имаше сред пилотите в Ирландия. В допълнение стачни действия проведе и кабинния състав в Италия, Испания, Португалия и Белгия.

Пилотите в Холандия също заплашиха, че ще започнат скачки, ако ръководството на авиокомпанията не започне да действа по-категорично за решаването на трудовите им проблеми.

Ryanair има 86 бази в 37 страни и през миналата година е превозила 130 млн. пасажери.

На целия този фон, Майкъл О’Лиъри директно заяви, че е готов да орязва работни места на всеки пазар, ако това се окаже необходимо, като подчерта, че основната цел на компанията му е да формира печалба.

„В момента Ryanair има 20 пазара, където са необходими повече самолети. Практически на всеки пазар, на който присъстваме, имаме нужда от още капацитет, заради търсенето, породено от нашите цени и услуги”, заявява О’Лиъри.

Той продължава да развива тезата си, като обяснява, че ако някой пазар има вредно въздействие за Ryanair, то той е готов да орязва самолети и работни места от едно място и да ги пренася на друго. Като даде пример с Полша, която била много печеливш пазар и имала нужда от още пътнически капацитет.

Пилотите на Ryanair искат по-голяма яснота в системата за повишаване и прехвърляне на други позиции, тъй като смятат, че в момента липсва прозрачност, което води до своеволия от страна на мениджмънта. От своя страна кабинният състав иска по-добри работни условия и нови трудови договори.

„Ако исканията им не противоречат на здравия разум, то ще се споразумеем с тях”, смята изпълнителният директор на Ryanair.

О’Лиъри, обаче подчертава, че ако няма здрав разум в исканията, а основната причина е желания за стачкуване или натиск към ръководството на компанията, то той заплаши, че стачниците фактически ще се окажат без работа, тъй като самолетите им ще бъдат пребазирани.

Коментари

blog comments powered by Disqus