Boeing 737 аварира на кацане в СочиПътнически Boeing 737-800 на руската авиокомпания UTAir е аварирал при кацане на летището в Сочи и е излязал от пистата. Инцидентът е станал днес, 1 септември 2018 г., няколко от пасажерите са пострадали, но са без опасност за живота.

Самолетът е изпълнявал редовен полет UT-579 от московското летище Внуково за курортния град Сочи. На борда са се намирали 164 пътници и шестчленен екипаж.

Самолетът е излетял от Москва малко след полунощ. Полетът до Сочи е преминал нормално, но над града се е разразила силна гръмотевична буря. Екипажът се е отказал от първоначалния си заход за кацане на писта 02 и е набрал отново височина.

Вторият опит за кацане е бил на полоса 06, но той отново е бил неуспешен, като екипажът е решил да мина на втори кръг, отново на същата писта.

При третия опит за кацане машината е успяла да се приземи, но екипажът не е успял да спре в нейните рамки и самолетът я е напуска в края ѝ, след което се е плъзнал в пресъхнало речно корито.

Екипажът веднага е запознал евакуация на пасажерите, а в един от двигателите на машината е възникнал пожар. Равносметката на евакуацията е 18 ранени, от които осем са били приети в болница, но без опасност за живота. По време на спасителната операция, служител на летището в Сочи е получил инфаркт и е починал.

Самолетът е практически разрушен.

Първоначалните данни показват, че самолетът се е приземил със силен гръбен вятър и силен дъжд. Руските авиационни органи водят разследване.

Авариралият самолет е имал регистрация VP-BJI. Самолетът е произведен през ноември 2002 г. и първият му оператор е Ryanair. След това преминава през няколко други авиокомпании, преди да бъде взет от UTair през юни 2011 г.

 

Коментари

blog comments powered by Disqus