Iran Air ще търси нови пътнически самолети без американски части в тяхИранският национален превозвач Iran Air ще търси доставката на нови пътнически самолети, в които няма американски части, в опит да заобиколи новоналожените от САЩ санкции към страната. Това съобщава Reuters.

„Ще се радваме на всяка компания, което може да достави нужните на Iran Air самолети. ЩЕ се ориентираме към машини, като Сухой Суперджет 100 или други самолети, които не се произвеждат от западни страни”, заявява изпълнителният директор на Iran Air Ферзане Шарафбафи, цитиран от Reuters.

САЩ наложиха забрана за експорт на пътнически самолети за Иран, след като американския президент Доналнд Тръмп се изтегли от ядреното споразумение със страната през май 2018 г. и реши да наложи нови санкции.

Шарафбафи е уточнил, че компанията му се интересува от всякакви самолети, които могат да бъдат доставени без нуждата от експортни лицензи от САЩ.

Веднага след падането на санкциите срещи Иран Iran Air започна агресивно да договаря нови пътнически самолети за обновяването на отчайващо остарелия си парк. Бяха сключени споразумения за доставка на 100 самолета от Airbus, 80 от Boeing и 20 от ATR.

Много малко количество от тези поръчки бе изпълнено, преди повторното спускане на санкциите от страна на САЩ. Бяха доставени едва 13 броя ATR 72, шест самолета от фамилията A320 и два A330. Нито един Boeing не бе доставен на Iran Air.

Коментари

blog comments powered by Disqus