Boom Supersonic се приближава към създаването на свръхзвуков авиолайнерКомпанията Boom Supersonic е успяла да събере инвестиции в размер на $100 млн. от различни фондове и инвеститори от Силициевата долина, което я приближава към целта ѝ да създаде свръхзвуков авиолайнер. Това съобщава Forbes.

С новите инвестиции, компанията Boom е успяла да събере общо $141 млн., което обаче е едва началото, предвид, че компанията ще се нуждае от милиарди долари за да създаде свръхзвуковия авиолайнер, който планира.

В момента още две компании, Aerion и Spike, работят по създаването на свръхзвуков граждански самолет, но те целят построяването на свръхзвукови бизнесджетове, докато Boom има по-сериозни планове – 55-местен тридвигателен авиолайнер. Името на машината е Overture.

Всички места в този самолет ще са бизнес класа и ще целят привличането на пасажерите, които ползват тази услуга и при дозвуковите лайнери. На тях обаче ще се предлага много по-висока скорост на пътуване – M 2,2 и цени, които не трябва да се различават съществено.

Изпълнителният директор на Boom Блейк Шол заявява за Forbes, че цели пътуването със свръхзвукова скорост да стане нормална част от авиацията в бъдещето. По негови сметки около 65 млн. души пътуват в бизнес класа при презокеанските полети, което ще е достатъчно да натовари около 1000 – 2000 броя Overture в края на следващото десетилетие.

Компанията планира първият Overture да полети през 2023 г. и да има единична цена от $200 млн.

Шол смята, че ако в последствие регулаторните органи в САЩ и други страни решат да вдигат забраната за свръхзвукови полети над сушата, това би значило, че пазарът ще е два или три пъти по-голям.

Американският авиационен анализатор Майк Бойд казва за Forbes, че вижда сериозен бизнес за Boom, но само в случай, че успеят да доставят самолетите с обещаните характеристики и на обещаната цена.

Съдбата на Overture обаче виси, тъй като Boom все още няма подходящ двигател за самолета. Шол казва, че компанията му разговаря с всички големи производители на авиационни двигатели.

Ричард Абулафия, авиационен анализатор, заявява за Forbes, че двигателостроителите гледат много внимателно на Boom, Aerion и Spike, тъй като не вярват на 100% на техните планове и не смятат за момента, че риска за създаването на двигатели за свръхзвукови самолети в момента си заслужава. Абулафия смята, че в крайна сметка Boom ще реши да плати за адаптацията на съществуващ двигател.

Boom в момента се е устремила към създаване на технологичен демонстратор, който да полети до края на годината. Той ще има същата аеродинамика, както Overture, но ще бъде 1/3 от неговия размер.

Абулафия смята, че основната задача на технологичния демонстратор ще е да докаже, че Boom са достатъчно сериозни за да получат цялото финансиране от което ще се нуждаят за създаването на самолета си.

През 2017 г. Japan Airlines и Virgin Atlantic запазиха съответно 20 и 10 опции за Overture, като компаниите инвестираха малки суми в компанията и помагат при дефинирането на конструкцията на машината.

Коментари

blog comments powered by Disqus