Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програматаДубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Emirates, които до момента са налели десетки милиарди долари в покупката на 142 броя A380, все още не е финализирала поръчката си на 36 машини, която бе обявена през миналия януари. Тогава, след няколко месеца на преговори Emirates обяви, че поръчва 20 самолета и си запазва още 16 опции. Сделката обаче не е приключена заради спорове с двигателостроителя Rolls-Royce.

Според Reuters, вече година преговорите между Emirates и Rolls-Royce не достигат до решение по ключови теми, включително и обещаните горивни характеристики на двигателите Rolls-Royce Trent 900.

Ако действително Emirates се откаже от допълнителните A380 за сметка на A350, то в Airbus сериозно разсъждават над това да прекратят производството на четиридвигателния гигант.

Източниците на Reuters съобщават, че решението за това ще се вземе преди настоящия изпълнителен директор Том Ендерс да напусне компанията, което се планира за края на април.

Reuters съобщава още, че Airbus са готови да преглътнат отказа на Emirates от още A380, ако действително компанията подмени поръчката си за голям брой A350. Въпреки, че самолетостроителят обмисля спиране на производството, все още има надежда, че отделни бройки могат да бъдат пласирани в близките месеци и години.

Airbus са потвърдили за Reuters, че все още се водят разговори с Emirates по сделката за A380, но не са дали допълнителна информация. От авиокомпанията и Rolls-Royce са отказали коментар.

Продажбите на A380 са практически замразени от 2014 г. насам. В края на декември 2018 г. Airbus съобщиха, че имат общо 321 поръчки за гиганта, от които са изпълнени 234. Много компании се насочват към двудвигателните A350 и Boeing 777, като по-ефективна алтернатива на A380 и Boeing 747.

Коментари

blog comments powered by Disqus