САЩ спряха от полети Boeing 737 MaxАмериканската гражданска авиационна администрация FAA обяви, че спира от полети всички Boeing 737 Max, които се оперират от авиокомпании базирани в страната. Решението влиза в сила веднага.

В съобщението на FAA се казва, че днес, 13 март 2019 г., са добити нови данни от разследването на катастрофата на полет ET-301 в Етиопия. Данните са били свързани с конфигурацията на самолета в момента на катастрофата, както и са получени данни от сателитните системи за проследяване, които са били на борда на самолета.

Цялата тази информация показвала известни сходства между катастрофата на полет ET-301 и катастрофата на полет JT-610 от края на октомври 2018 г., когато катастрофира друг 737 Max в Индонезия. Тези сходства трябвало да бъдат проучени допълнително и това налагало спирането от полети на всички американски 737 Max.

Не се дават нови подробности за естеството на инцидента, но по-рано днес, от Ethiopian Airlines съобщиха, че екипажът е съобщил за проблеми в управлението, преди да поиска връщане на самолета на летището от което е излетял.

Забраната засяга 72 броя Boeing 737 Max оперирани от три авиокомпании.

САЩ беше практически последната страна, където типа продължаваше да лети. След катастрофата в Етиопия, която стана факт на 10 март, постепенно всички оператори на 737 Max спряха полети с него – или по собствено решение или принудени от гражданските авиационни администрации на съответните страни. По-рано днес Панама, Фиджи и Канада спряха полетите на този модел на Boeing.

От Boeing съобщиха, че имат пълно доверие в типа, но след консултации с FAA и авиационните администрации по света, самолетостроителят е подкрепил решението за спиране на полетите в името на запазване на доверието в самолета. За Boeing това е най-сериозната криза от началото на 2013 г., когато след няколко пожари с бордните литиево-йонни батерии за три месеца бяха спрени полетите с всички Boeing 787.

В момента в активна експлоатация се намираха 371 броя Boeing 737 Max от общо 385 доставени до момента.

Коментари

blog comments powered by Disqus