Leonardo купува швейцарския вертолетостроител KopterИталианската компания Leonardo ще купи швейцарския вертолетостроител Kopter. Това обявиха двете компании в началото на традиционното вертолетно изложение Heli-Expo.

Leonardo, в чийто състав влизат почти всички големи италиански компании от отбранителния и аеро-космическия сектор, е и собственик на Leonardo Helicopters (бившата AgustaWestland). Компанията ще даде $185 млн. за купуване на 100% от акциите на Kopter, които в момента се държат от инвестиционния фонд Lynwood.

Kopter в момента разработва еднодвигателния вертолет с общо назначение SH09. Сделката трябва да се финализира в първата четвърт на годината и подлежи на одобрение от антимонополните органи.

От Leonardo заявиха, че Kopter ще бъде под шапката на Leonardo Helicopters, но ще продължи да оперира, като отделна компания, поне в близкото бъдеще, като така портфолиото на компанията се обогатява.

SH09 се разработва вече няколко години, а първият му полет бе през октомври 2014 г., а типовата сертификация от EASA се очаква през тази година. Вертолетът се задвижва от един газотурбинен двигател, има максимална излетна маса от 2850 kg, може да превозва до осем пасажери, при еднопилотна конфигурация и има способност да вдига външен товар с маса до 1500 kg.

До момента за SH09 има 70 твърди поръчки и 120 поръчки под форма на писма за намерения. Това е достатъчно да натовари производствената линия за три години.

Leonardo в момента разполага с еднодвигателния модел AW119, който е фактически еднодвигателна вариация на извънредно успешния AW109. Той е по-тежък, като максималната му излетна маса достига до 3150 kg.

Коментари

blog comments powered by Disqus