altLockheed Martin, Boeing и концерна Eurofighter са подали официални оферти за доставка на 60 нови многоцелеви изтребителя в рамките на корейския конкурс F-X III. Решението по него ще стане ясно през октомври.

И при тримата кандидати няма изненади. Lockheed Martin предлага своя F-35A JSF, Boeing участва със сериозно обновения F-15 Silen Eagle, a консорциума Eurofighter ще продава едноименния модерен многоцелев изтребител.

Въпреки очакванията не бяха подадени оферти от страна на Сухой и Saab. Южна Корея покани Русия да даде оферта за своя изтребител от пето поколение T-50, но руската страна не откликна на поканата. Швеция и Saab първоначално имаха намерение да предложат Gripen NG, но в последствие не подадоха оферта.

Офертите на тримата кандидати ще бъдат оценявани по четири основни (цена, бойни възможности, съвместимост с наличните изтребители и индустриални ползи) критерия и 150 второстепенни. Вероятно основно изискване към спечелилия ще бъде да окаже технологична помощ при създаването на корейския изтребител от следващо поколение KFX.  

Коментари

blog comments powered by Disqus