altИрак ще купи 24 броя леки бойни самолети чешко производство  Aero Vodochody L-159 ALCA. Това стана ясно след посещението на иракския премиер Нури ал-Малики в Прага и неговата среща с чешкия си колега Петр Нечас.

Детайли по бъдещата сделка са били обсъждани между иракския и чешкия министър на отбраната и се очаква сделката, чиято стойност може да достигне $1 млрд. да бъде подписана в най-скоро време. Преговори за това се водели от 2010 г.

L-159 e лек боен самолет създаден на базата на добре познатия учебно-тренировъчен самолет L-39. Машината е снабден с радар, прицелно обзорен контейнер и има управляемо и неуправляемо ракетно въоръжение за борба с въздушен и земен противник.

Чешките ВВС експлоатират 24 едноместни и четири двуместни машини. Общо в края на 90-те бяха поръчани и доставени 72 броя от типа, но в последствие излишните машини бяха консервирани.

Новината идва само няколко дни, след като иракския премиер договори в Москва и доставката на 30 щурмови вертолети Ми-28НЕ, както и друго оръжие.

Коментари

blog comments powered by Disqus