altДнес отмина последното заседание на Министерски съвет за октомври и на него не бе внесен проекта за придобиване на нов боен самолет. След заседанието на правителството министъра на отбраната бе запитан от журналисти за това, кога ще бъде внесен проекта за обсъждане, на което той отговори лаконично „Когато му дойде времето”.

Според министър Ангелов забавянето е поради наличието на някои технически въпроси, които трябва да бъдат изчистени. Министърът отказа да дава допълнителна информация по темата, която започва да развива скандални измерения.

В петък, 26 октомври, министър Ангелов даде разнородни сигнали относно моментът, в който проектът ще бъде вкаран за обсъждане в Министерски съвет. Първо заяви, че ще изпълни обещанието си, като го внесе до 31-ви, след това заяви, че всъщност първо ще го пусне за междуведомствено обсъждане и чак към средата на ноември ще мине през МС за гласуване на мандат за преговорите, които Ангелов иска да проведе през ноември и декември с потенциалните доставчици на изтребители.

Министърът на отбраната продължава да държи на идеята си да купи осем многоцелеви изтребителя без да провежда състезателна процедура, като опцията за покупка на употребявани F-16 от Португалия за сега изглежда най-вероятна. Стойността на проекта ще е около $400 млн.

Междувременно посланикът на САЩ Марси Рийс даде известна благословия за придобиването на F-16 в изказване пред членовете на Американската търговска камара в България вчера. Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси попита посланика за преговорите по отношение на евентуално купуване на изтребители Ф-16 за българските ВВС, а в отговор Рийс похвали качествата на машината и добави, че евентуалното й придобиване от България ще допринесе за оперативната съвместимост в НАТО.

Коментари

blog comments powered by Disqus