altБританското правителство е близо до сделка за продажбата на 60 многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени правителствени източници.

Според Reuters става въпрос за политическо споразумение между Великобритания и ОАЕ, като по сделката има още доста въпроси за изчистване, но нещата изглеждали доста обещаващо. Самата сделка се очаква да се подпише в близкосрочен план.

Съобщението идва след като в началото на седмицата британският премиер Дейвид Камерън посети ОАЕ, като в последствие двете страни разпространиха официално съобщение, в което казват, че ще се работи около експлоатацията на Eurofighter в ОАЕ.

ОАЕ до скоро водеше активни преговори за доставката на 60 броя Rafale, но в края на миналата година емирството реши да огледа и други варианти за бъдещ свой изтребител. Очаква се в най-скоро време финализиране на сделка за 12 изтребителя Eurofighter за Оман, а Саудитска арабия, която през 2007 г. подписа за 72 броя Typhoon в момента води преговори за още толкова машини.  

Коментари

blog comments powered by Disqus