altИрански щурмови самолет Су-25 се е опитал безуспешно да свали американски безпилотен разузнавателен самолет MQ-1 Predator на 1 ноември. Инцидентът се е разиграл над Персийския залив, източно от Кувейт.

Пентагонът съобщи за инцидента едва на 8 ноември. Според американската информация разузнавателния апарат е летял на 16 морски мили (29,7 km) от иранския бряг, което се води международна територия, тъй като иранското въздушно пространство започва на 12 морски мили от брега (22 km).

В този момент апаратът е атакуван от ирански Су-25, който го е обстрелвал с бордното си 30-mm оръдие. Иранският боен самолет е направил две неуспешни атаки по апарата. Американският БЛА е започнал да се отдалечава от иранския бряг и се е насочил към собствената си база, като в продължение на няколко минути е бил преследван от иранския Су-25.

Американският секретар по отбраната Леон Панета отказа да класифицира инцидента, като сериозен и е обяснил, че САЩ не са съобщили за случилото се в продължение на близо седмица за да не разкрие детайли от разузнавателните си операции край Иран, но неоторизирано изтичане на информацията е наложило публичното изявление.  

Коментари

blog comments powered by Disqus