altКитайската държавна осведомителна агенция Синхуа съобщи днес, 25 ноември, че от палубата на китайския самолетоносач Liaoning са били извършени серия изпитателни полети, в рамките на които са извършени кацания и излитания със самолети J-15.

Агенцията не споменава, кога точно са извършени полетите, но има неофициална информация, че първото кацане на самолетоносача е извършено на 20 октомври 2012 г. от пилот изпитател. На 20 ноември е извършено първото кацане от редови пилот на флотската авиация на Китай, а на 23 ноември са извършени полети с два изтребителя J-15 едновременно.

Самолетоносачът Liaoning бе приет на въоръжение във ВМС на Китайската народна република на 25 септември 2012 г. Корабът започва историята си като съветски тежък авионосен крайцер „Рига” (проект 1143.6), спуснат на вода през ноември 1988 г. и по-късно прекръстен на „Варяг”. След разпада на СССР самолетоносачът остава недостроен и през 1998 г. Украйна го продава на Китай, където преминава през дълга програма по ремонт и модернизация.

От палубата на Liaoning оперират самолети J-15, които са безлицензни копия на руския палубен изтребител Су-33.

Видео с полетите.

alt 

alt 

alt 

alt 

alt 

Снимки: Синхуа

Коментари

blog comments powered by Disqus