altLockheed Martin разработва ново поколение ракети за въздушен бой, които са специално предназначени за F-35 и F-22. Програмата е наречена „Cuda” и цели създаването на малоразмерна ракета „въздух-въздух”, която да увеличи ограничения арсенал на нискозабележимите изтребители.

Ракетата ще има по-скромни размери, но ще е предназначена за далечен въздушен бой и ще е от същия клас, както AIM-120 AMRAAM. Намаляването на размерите ще се постигне чрез премахването на бойната глава. Ракетата ще разчита да унищожи своята цел чрез директно попадение.

При F-35 ще могат да се носят до осем такива ракети, вместо сегашните максимум шест AIM-120 AMRAAM, а при F-22 арсеналът ще нарасне до 14 броя, при максимално количество в момента от шест AIM-120 и две AIM-9.

За сега няма достатъчно детайли по проекта, тъй като от Lockheed Martin чакат разрешение от ВВС на САЩ за изнасяне в публичното пространство на допълнителна информация по проекта. Смята се, че технологиите за постигане на пряко попадение ще се взаимстват от тези разработени за противоракетната отбрана на САЩ.  

alt 

Коментари

blog comments powered by Disqus