altКанада все повече се разколебава за покупката на многоцелевите изтребители F-35. Новината дойде след като канадски медии разкриха резултати от независим финансов одит, който показва, че цената на програмата за целия ѝ жизнен цикъл ще надхвърли $30 млрд.

Одиторският доклад на компанията KPMG е показал, че експлоатацията на 65 броя F-35A за период от 30 години ще струва около $30 млрд., без да се смята цената за придобиване. До момента канадското правителство твърдеше, че покупката на 65 изтребителя JSF  ще струва $8,5 млрд., а експлоатацията в рамките на жизнения цикъл се изчисляваше на $7,5 млрд.

Канада избра F-35 без да провежда формален конкурс, като единствено се базираше на проучванията на Кралските канадски ВВС и канадското Министерство на отбраната, които показваха, че това е единственият самолет, който удовлетворява всички изисквания. В последствие стана ясно, че канадските военни са укривали важна информация за преразходите в програмата от правителството.

Според канадските медии правителството ще бъде принудено да проведе открит конкурс, в който F-35 да бъде сравнен с други потенциални изтребители. За сега като опции се спрягат F/A-18 Super Hornet и Eurofighter Typhoon. Канада в момента експлоатира CF-118 (вариант на F/A-18A/B Hornet), който трябва да бъде пенсиониран през 2020 г.  

Коментари

blog comments powered by Disqus