altКъсно в четвъртък вечерта в Афганистан се е разбил конвертоплан CV-22В Osprey на ВВС на САЩ. Машината се е разбила на 10 km от град Куалат, провинция Забул. При катастрофата са загинали трима американски военнослужещи и един цивилен намиращ се на борда, а неназован брой военни, също намиращи се на борда, са ранени.

Причината за тежкия инцидент не се съобщава, но говорител на месните талибански отряди веднага пое отговорността за свалянето на конвертоплана. Американската телевизия CBS, позовавайки се на източник в афганистанските власти, твърди, че причината за катастрофата най-вероятно е механична повреда.

CV-22B обслужван от ВВС на САЩ изпълнява задачи в интерес на Командването за специални операции на САЩ (USSOCOM). Семейството V-22 Osprey не се радва на особено добра статистика що се отнася до безопасността на полетите.

По време на изпитанията между 1991 г. и 2000 г. са загубени общо четири машини, при което загиват 30 души. От влизането му на въоръжение през 2006 г. апарата е претърпял още няколко инцидента, за щастие без жертви.  

Коментари

blog comments powered by Disqus