altНа днешното редовно заседание Министерски съвет прие доклад за придобиване на нов боен самолет, като нов тип боен самолет означава закупуването поне на осем нови машини. Това съобщи пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов, след редовното заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Военният министър посочи, че с това решение започват преговори с министрите на отбраната на други държави, които разполагат и произвеждат подобни самолети. Това са държави като Германия, САЩ, Италия, Израел и Швеция, обясни Ангелов и отбеляза, че до 1 март 2013 година трябва да има точни резултати от тези преговори.

На базата на тези преговори МС ще предложи конкретен инвестиционен проект за типовете самолети и всички останали параметри за неговата доставка и време, добави министър Ангелов. Той посочи, че няма определена конкретна сума, както и не е коментирано дали машините ще са нови или втора употреба. Това не е сделка, а е многогодишен договор, което е израз на истинско стратегическо сътрудничество, коментира министърът на отбраната.

На въпрос - дали не е прекалено рисковано в последната година от мандата на това правителство да се сключват сделки за закупуването на осем нови машини, министър Ангелов заяви, че няма значение кое правителство ще вземе решение, защото то може да ангажира и това, както и следващото правителство. Целта на този доклад е да се реши проблемът, който се „решава” от три правителства назад, уточни Ангелов.

Разглеждането на точката за доставка на нов тип боен самолет първоначално не бе включена в програмата за днешното заседание, но в последствие е била обсъдена и одобрена.

Въпреки, че министър Ангелов е отказал да говори за пари миналата седмица изтече информация, че осемте самолета трябва да са на стойност до 700 млн. лева.  

Коментари

blog comments powered by Disqus