altЗаместник-министърът на отбраната Августина Цветкова откри днес, 20 декември, паметна плоча на капитан Димитър Списаревски. Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов прие почетния караул от Националната гвардейска част, построен в чест на 69-годишнината от подвига на летеца.

На церемонията присъстваха военнослужещи от Министерството на отбрана и Българската армия, представители на военнопатриотичните съюзи, на родолюбиви организации и граждани.

Клубът на летците “Капитан Димитър Списаревски” - звено от “ Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школа запасни офицери и Родолюбивото гражданство” в България, със съдействието на Министерството на отбраната инициираха поставянето на паметната плоча на къщата, в която е живял героя, на ул. „Хан Аспарух“ в София.

------------------------------------------------------------

Поручик Димитър Списаревски е български летец изтребител. Загива на 20 декември 1943 г. при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките над София. Той е награден посмъртно с „Кръст за храброст“ и произведен в чин „капитан“. Погребан е в Централните софийски гробища в Алеята на летците. 

Коментари

blog comments powered by Disqus